Fiber till ditt hus!

Uppdatering april 2022
Anläggning av fiber är genomförd och aktuella hus är anslutna. Vägen ska besiktas och skador ska åtgärdas. Vid frågor om vägen kontakta styrelsen. Vid frågor om bredband, fiber och tjänster kontakta OpenInfra.

Uppdatering december 2021
Nu börjar installationen bli klar men vägen är inte helt återställd eller vissa skador som uppkommit. Arbetet följer avtal som skrivits mellan föreningen och fiberleverantören och detta innebär att besiktning ska göras och efter det åtgärdas fel av leverantören. Vi har inte fått besked om nästa steg ännu alltså är arbetet pågående. När tjälen går ur till våren blir det lämpligt med en besiktning. Vid frågor om vägen kontakta styrelsen. Vid frågor om bredband, fiber och tjänster kontakta OpenInfra.

Uppdatering september 2021
OpenInfra har underleverantör som påbörjar arbetet med att installera fiber i områden redan från slutet av september månad. Företaget heter BGS Latvia AB som har skickat ut/skickar ut e-post till de som beställt fiber för tomtgrävning och installation. Styrelsen har kontrollerat att e-posten är äkta om frågor skulle finnas om det.

Uppdatering juli 2021
Nu har föreningen tecknat avtal med OpenInfra gällande att kunna gräva fram fiber till de fastigheter som beställt. OpenInfra har meddelat att etappen 3 som Lövsjön finns inom, är klar för utbyggnad. Grävning sker från september månad 2021.
Se mer information här. 

Uppdatering april 2021
OpenInfra meddelar nu att utbyggnad samt projektering pågår för olika etapper runt Hofors, vårt område ligger i den tredje etappen. Det behövs ett antal anmälningar för att det ska kunna vara lönsamt, enligt uppgift fattas nu 20-tal anmälda fastigheter i vår etapp.

Med anledning av historiken runt antalet aktörer och tiden som gått så är detta nu en sista chans som känns realistisk att det faktiskt blir av. Titta på hemsidan för OpenInfra.

Uppdatering april 2020
Ytterligare en ny aktör kontaktar oss fastighetsägare; Open Infra. Det är upp till varje fastighetsägare att avgöra om anslutning.

Uppdatering maj 2018
IP-Only har meddelat att de preliminärt planerar för installation höst 2018. Mellan maj-juni ska fastighetsägarna blir kontaktade samt samfälligheten. Telia har nu kontaktat fastighetsägare området för anmälningar till en ev. utbyggnad. Se information som skickats till respektive och följ den information som anvisas där.

Uppdatering augusti 2017
IP-Only har nu kontaktat medlemmar samt styrelsen med ett konkret erbjudande. Deras erbjudande, till skillnad Hofors Elverk, inkluderar grävning hela vägen fram till fastigheten. Båda aktörerna har en så kallad ”öppen” lösning så att det går att beställa olika tjänster från olika leverantörer som finns representerade inom deras fibernät.


Hofors Elverk (2017)

Samtliga fastighetsägare i föreningen fått hem ett brev om att Hofors Elverk har fått i uppdrag att bygga ut bredband via fibernät (även kallat optonät) i Hofors kommun med glesbygd.

Det här är en del a Sveriges statliga satsning att bygga upp en infrastruktur för data i hela landet, städerna har blivit uppkopplade till fiberoptiskt nät och nu är det dags att se till att även landsbygden blir framtidssäkrade med en teknisk framtidssäker infrastruktur.

Observera att; det är upp till varje enskild fastighetsägare att besluta anslutning, det är inget beslut som går genom styrelsen eller samfälligheten. 

Varför engagerar sig Styrelsen? Jo vi vill verka för att medlemmar får stöd i sitt beslut samt öppna för dialog om det behövs. Vi kommer även eventuellt att får upprätta avtal m.m om det kommer att gräva i samfällighetens mark samt vilja ha något att säga till om hur det kommer att gå till.

Om bakgrund och syfte skriver Hofors Elverk:

”Idag har många i kommunen tillgång till fast telefoni och bredband via Telias telefonnät. Telia har inlett avvecklingen av detta nätverk.

Utbyggnaden i fiberoptik är en investering i framtiden för Dig som är boende i kommunen. Möjligheter skapas för att ge företag tillgång till kvalificerad elektronisk kommunikation och därmed kunna utvecklas och fortsätta verka i kommunen. Hushåll får tillgång till snabb uppkoppling mot internet och därmed olika typer av tjänster inom hälso- och sjukvård och andra samhällstjänster, nya TV-tekniker, telefon samt ren internetsurfning.

En fiberoptisk kabel är framtidens teknik för kommunikationer. Den känner inga begränsningar och ersätter de gamla kopparnäten för telefoni och kabel-tv. Allt i en fiber – Supersnabbt Internet, telefoni, TV, HDTV,filmer, underhållning, hemarbete, datatjänster, sociala nätverk, backup med mera.”

Notera då alltså att ADSL som går via telefonledningarna kommer att avvecklas enligt vad man säger ovan.


Kontakta styrelsen vid frågor så ska vi försöka svara så mycket vi kan eller hjälpa till för att underlätta ditt beslut.